© Ed Bontrop

Fondsen om trots op te zijn

KPN is vooral bekend van grote sponsorships met de KNVB, de Eredivisie en het Rijksmuseum. Minder bekend zijn de twee grote fondsen waar KPN zijn naam aan heeft verbonden: het KPN Mooiste Contact Fonds en het TEAMKPN Sportfonds. Maar de impact van beiden zijn groot, zegt Mark Versteegen, zowel directeur sponsoring als directeur van het KPN Mooiste Contact Fonds.

Het KPN Mooiste Contact Fonds bestaat inmiddels 17 jaar. Het Fonds ondersteunt initiatieven die gericht zijn op het stimuleren van sociaal contact voor kwetsbare groepen in de samenleving. Daarbij zet het Fonds techniek, geld, middelen en KPN-medewerkers in. Maar het fonds was bij de oprichting in 2007 vooral bedoeld om KPN-medewerkers trots op hun bedrijf te laten zijn. “Het fonds is ontstaan in de tijd dat de dienstverlening van KPN best wel beter kon”, weet Versteegen. “Bij verjaardagen had je als KPN-medewerker nooit een goed verhaal. Er is in die tijd heel hard gewerkt om de kwaliteit van de producten en de dienstverlening te verbeteren. Maar er was ook behoefte aan iets waar je als KPN-medewerker trots op kon zijn. Dat is de basis van het fonds geworden. Jaarlijks zijn er zo’n 2000 collega’s die als vrijwilliger voor het Fonds werken.”

Contactarmoede

Sinds de start zet het KPN Mooiste Contact Fonds zich in voor het verbinden van kwetsbare groepen. Dat gaat van KlasseContact, initiatieven als de Zilverlijn en samenwerkingen met het Nationale Ouderenfonds en Resto VanHarte tot en met de projecten die recentelijk met het Oranje Fonds zijn gedaan. Vanuit het agenderen van de problematiek rondom eenzaamheid richt het Fonds zich inmiddels ook steeds meer op het thema contactarmoede. Versteegen: “We merken dat er weinig mensen zijn die zeggen dat ze eenzaam zijn. Veel meer mensen geven aan dat ze contact missen. Afgelopen januari hebben we onder andere cursussen gegeven om belangst te verminderen. Jongeren hebben online wel contact met elkaar, maar ze durven niet meer gewoon te bellen.”

De impact van het fonds is groot, zoals bijvoorbeeld te zien is bij een project als KlasseContact. “Langdurig zieke kinderen hebben hierdoor contact met hun medeleerlingen gehouden en zijn niet geïsoleerd geraakt. Impact zie je ook bij Ondernemen tegen Eenzaamheid dat we samen met het Oranje Fonds hebben opgezet. In dat project ondersteunden we 18 start-ups die ieder op hun eigen wijze bezig waren met bedrijfsmatige oplossingen tegen eenzaamheid. Het eindrapport is net verschenen. Daarin kun je zien hoeveel mensen we bereikt hebben en hoeveel mensen er ook echt iets mee gedaan hebben.”

Structurele hulp

Wat betreft impact weet Versteegen ook dat als KPN via het Fonds een groep kwetsbare mensen meeneemt naar het Rijkmuseum, het Nederlands elftal, North Sea Jazz of straks naar Sail dat dat voor hen uiteindelijk maar tijdelijke momenten van geluk zijn. “Mensen hebben een hele leuke dag. Dat is belangrijk, maar daarmee los je het onderliggende probleem niet op.”

Daarom richt het Fonds zich nu nog meer op structurelere hulp. “We helpen bijvoorbeeld mantelzorgers met zaken die ze in hun dagelijkse praktijk kunnen gebruiken. En we hadden het Oranje Fonds een zak geld kunnen geven, maar door maatschappelijke ondernemers te steunen bij hun plannen, bijvoorbeeld met onze know how, communicatie en mensen, is hun impact groter.”

Meau

KPN koos er bewust voor om eerst bewijslast op te bouwen voordat men over het Fonds ging communiceren. In 2017 werd voor het eerst een campagne gedaan met het fonds zelf. Daarna stond een keer KlasseContact centraal in een merkcampagne van KPN. “Die tweede keer werd onze maatschappelijke rol veel meer herkend”, aldus Versteegen. “Dan ontstaat natuurlijk intern de discussie of je het fonds bekender moet maken of de projecten die het fonds ondersteunt, en daarmee concreter kunt laten zien wat KPN maatschappelijk doet. Persoonlijk vind ik onafhankelijkheid het belangrijkste voor het fonds, zodat je stand alone dingen kunt doen. Als KPN een social campagne achter een project zet is de afzender wel duidelijk. We maken nu de #BeterInternet-campagne met een aantal maatschappelijke organisaties waarin ook het KPN Mooiste Contact Fonds wordt meegenomen. Je ziet gebeuren dat langzaam onze maatschappelijke betrokkenheid, die we eerst alleen via het fonds toonden, nu via KPN communiceren. Vorig jaar is daar de campagne met singer-songwriter Meau over online shaming uit voortgekomen. Dat KPN deze campagne heeft gedaan is echt bijzonder. Daar ben ik best trots op. Op scholen is dit een programma geworden. Inmiddels heeft ‘Stukje van mij’ een Europese Grand Effie gewonnen, voor het eerst dat een Nederlands merk deze prijs wint.

Combineren

Versteegen vindt het belangrijk dat hij de verschillende partnerships van KPN gebruikt om voor het Fonds mooiste contacten te organiseren. “Partnerships met elkaar laten communiceren vind ik een uitdaging voor een goede activering van sponsorships. Je moet mensen eerst laten herkennen en daarna laten erkennen. Dan moet je sponsoring dus langdurig doen en het liefst op verschillende plekken combineren. Waar ik erg naar uitkijk is dat we straks bij Sail 6.000 kwetsbare mensen uitnodigen. Dat wordt het grootste project van het KPN Mooiste Contact Fonds ooit. Drie dagen lang 2.000 mensen die aan de hand van 600 KPN-medewerkers rondvaren. Dat wordt geweldig. De mensen worden benaderd via de maatschappelijke partners waarmee het Fonds afgelopen jaren heeft samengewerkt. Ook wordt de gemeente Amsterdam gevraagd of zij de maatschappelijke organisaties waar zij mee samenwerkt wil vragen.”

TEAMKPN Sportfonds

Naast het KPN Mooiste Contact Fonds heeft KPN een tweede fonds dat minder bekend is: Het TEAMKPN Sportfonds. Het fonds is in 2015 door KPN opgericht. De aandacht ligt daarbij op sporten die door NOC*NSF niet tot de focussporten worden gerekend en dus slechts beperkt financieel worden ondersteund. In het verleden heeft het TEAMKPN Sportfonds teams ondersteunt op het gebied van 3x3 Basketball, beachtennis, rolstoelrugby, het mixed kitefoilteam, bobsleeën en de 49er-zeilers. In 2024 ging het om de sporten schermen (heren), bowling (dames) en kanosprint (dames). Het fonds helpt deze sportploegen optimaal te presteren en de wereldtop te bereiken door financiële middelen beschikbaar te stellen waarmee zaken als trainingskampen, reis- en verblijfkosten, materialen en medische en sportieve begeleiding kunnen worden betaald.

“Als je het hebt over impact maken, en dat ook nog eens met een relatief klein bedrag, is dat het TEAMKPN Sportfonds wel”, zegt Versteegen. “Het is gestart toen we nog in het schaatsen actief waren. Toen kregen we op de sponsorafdeling veel aanvragen voor sponsoring. Ons uitgangspunt is dat we alleen hele grote sporten ondersteunen, omdat we met bijna 4 miljoen klanten ook een heel grote doelgroep hebben. Er zaten alleen af en toe zulke mooie verzoeken bij dat het zonde was om daar niets mee te doen. Toen ontstond het idee om een soort Mooiste Contact Fonds op te zetten voor kleine teamsporten.”

Co-partners

In september bestaat het TEAMKPN Sportfonds tien jaar. Het aanstaande jubileum wordt door Versteegen aangegrepen om een nieuwe stap te zetten met het fonds. Daarbij wordt het TEAMKPN Sportfonds opengesteld voor andere partners en wordt de naam KPN losgelaten. “We zoeken een aantal merken die allemaal zo’n 25.000 euro in de pot stoppen”, legt Versteegen uit. “Met 1,5 a 2 ton kun je al mooie dingen doen. Het TEAM Sportfonds wordt niet exclusief, dus ook Ziggo en Odido mogen gewoon meedoen. Deze open constructie willen we alleen bij het Sportfonds doen en niet bij het KPN Mooiste Contact Fonds. Dat is echt onze foundation waarmee we ook dicht tegen onze dienstverlening aanzitten. Daar is ook geen discussie over het budget.”