Jubileumjaar Amsterdam 750 feestelijk van start gegaan

De viering van het 750-jarig bestaan van Amsterdam is op 27 oktober feestelijk van start gegaan met een groots Openingsconcert in de Ziggo Dome. Het jubileumjaar, dat nu officieel van start is gegaan, belooft een reis door de geschiedenis en cultuur van de stad te worden, waarin de stad haar verhalen vertelt, herdenkt en viert.

Sietse Bakker, programmadirecteur van Amsterdam 750, benadrukt de waarde van dit feestjaar: “We hebben nu nog een heel jaar te gaan en dat is maar goed ook. Amsterdam heeft zoveel te bieden, zoveel verhalen te vertellen en mooie plannen om het jubileum te vieren. Ik hoop dat Amsterdam en ook Nederland het jaar omarmt. We zijn immers trotse hoofdstad!”

Het concert, dat geproduceerd werd door Making Waves, was een indrukwekkende muzikale en visuele ervaring die de rijke geschiedenis en cultuur van de stad op unieke wijze belichtte. Door de variatie aan muziekstijlen en artiesten, werden hoogte- en dieptepunten van Amsterdam door de eeuwen heen gevierd. Van het iconische ‘Aan de Amsterdamse Grachten’ tot de levenslustige Jordaan-medley, werd het publiek meegenomen op een reis langs Amsterdamse iconen en verhalen.

Tijdens de avond werd niet alleen de diversiteit aan muzikale stijlen gevierd, maar ook het vermogen van de stad om kritische en soms controversiële thema’s aan te snijden. Zo stond er een moment van reflectie op het slavernijverleden, met ‘Redemption Song’, en was er ruimte voor komische zelfreflectie door Rayen Panday en het cabaretduo Van der Laan & Woe. Deze veelzijdigheid maakte het concert tot een avond met 'voor elk wat wils'. Het Metropole Orkest deelde het podium met het Amsterdams Andalusisch Orkest, terwijl Gershwin Bonevacia met spoken word zijn kunst liet spreken en Jeangu Macrooy een eerbetoon bracht aan Ramses Shaffy.

Trijntje Oosterhuis, Berget Lewis, Edsilia Rombley, René Froger, Billy Dans en Donnie zorgden voor feestelijke momenten, terwijl SEF en S10 met ‘De Leven’ juist rust brachten. Het Nationale Ballet en rapper MocroManiac zorgden voor een afwisseling in tempo en energie, terwijl Huub van der Lubbe velen diep raakte met ‘Amsterdam’. De show, die ook op NPO2 werd uitgezonden, sloot af met André Hazes die de Ziggo Dome liet meezingen met ‘Bloed, Zweet & Tranen’, gevolgd door een energieke afterparty verzorgd door DJ’s Bella en Joost van Bellen.

Het jubileumconcert bracht een golf van saamhorigheid teweeg, maar leverde ook discussie op. Sophie Straat en MocroManiac gaven hun optreden een eigen, actuele protestboodschap. Deze uiting bracht gemengde reacties teweeg: sommigen vonden het ongepast, anderen zagen het als een weerspiegeling van de huidige tijdgeest. “Het schuurt en dat levert discussie en emotie op,” aldus Sietse Bakker, “want dat doet protest eigenlijk altijd.”

Met de viering van Amsterdam 750 wacht er een jaar vol evenementen en verhalen dat zowel inwoners als bezoekers uitnodigt om deze bijzondere stad te herontdekken en te omarmen. Nog 364 dagen te gaan!

Lees het volledige interview met Sietse Bakker in vakblad SponsorReport die 17 december aanstaande verschijnt.