© Orange Pictures / René Nijhuis

Het vak is nog een ondergeschoven kindje

De focus van Nationale-Nederlanden (NN) ligt op het leveren van een bijdrage aan het welzijn van de maatschappij. Dit doen ze door middel van sponsoring van hardlopen, muziek en kunst & cultuur. Mariëlle Krouwel, Chief Marketing Officer van NN Group, aan het woord.

De focus van NN ligt op het leveren van een bijdrage aan het welzijn van de maatschappij. Dit doen jullie door middel van sponsoring van hardlopen, muziek en kunst & cultuur. Zou je kunnen uitdrukken hoe het budget is verdeeld?

“Ons sponsorbudget is grotendeels gericht op hardlopen. Daarna volgt ons partnership met NN North Sea Jazz, en het kunst & cultuur-domein, waar we musea ondersteunen om hun impact te vergroten. Hardlopen heeft het grootste aandeel vanwege de omvang en frequentie van onze evenementen. Onze sponsoring is nauw verweven met onze marketingstrategie, waarmee we op een inspirerende manier thema’s als financieel, en met name, mentaal en fysiek welzijn onder de aandacht brengen.”

Is de ondersteuning van kunst & cultuur minder geworden?

“In de kern is onze steun niet verminderd. Integendeel, we blijven ons inzetten, juist omdat deze sector het moeilijk heeft. Ons partnership met instellingen zoals het Mauritshuis benadrukt onze focus op het behoud van cultureel erfgoed. Hoewel cultuur minder zichtbaar is dan sport, biedt het een waardevolle ruimte voor relatiemarketing en het aantrekken van nieuwe doelgroepen. We zien kansen om de cultuursector meer te laten opvallen en haar maatschappelijke waarde beter uit te dragen.”

Is dat de reden waarom jullie het Mauritshuis hebben geholpen het ‘Meisje met de parel’ naar Fabrique des Lumières te brengen?

“We hadden het Mauritshuis eerder ondersteund bij de tijdelijke verhuizing van ‘Meisje met de parel’ naar het Rijksmuseum voor de Vermeer tentoonstelling door samen een verhaal te creëren dat bezoekers bleef trekken. De actie #mygirlwithapearl van het Mauritshuis, waarbij mensen eigen werk konden insturen was uiteindelijk heel succesvol. Later hielpen we financieel bij de tentoonstelling in Fabrique des Lumières, waar ‘Meisje met de parel’ in een innovatieve virtuele ervaring schitterde. Dit soort projecten laat wat mij betreft goed zien hoe je klassieke kunst op een vernieuwende manier kunt presenteren en zo een breder publiek bereikt.”

De klanttevredenheid neemt toe. Zijn jullie op de goede weg om een ‘love brand’ te worden?

“We zijn op de goede weg, maar er is nog veel te doen. Een ‘love brand’ worden als financiële dienstverlener is uitdagend, omdat onze producten vaak als kostenpost en saai worden gezien. Via sponsoring en maatschappelijke initiatieven kunnen we een emotionele connectie opbouwen. Mensen waarderen merken die hun waarden en interesses delen. Door zichtbaar te zijn op relevante plekken, zoals in sport, kunst en cultuur, creëren we die relatie. Ons doel is dat klanten ons niet alleen zien als een verzekeraar, maar als een merk waar ze zich thuis voelen en trots op zijn en dus een klein beetje van houden.”

Vandaar dat de NN Marathon Rotterdam schitterde in jullie tv-commercial?

“Sponsoring maakt deel uit van ons merkverhaal, ook in onze tv-commercial. De NN Marathon Rotterdam is een prachtig voorbeeld: mensen rennen met uiteenlopende doelen door een stad vol energie en verbondenheid. Dat gevoel – samen ergens voor staan en genieten van wat mogelijk is als je goed voor jezelf zorgt – sluit perfect aan bij wat we willen uitstralen. We willen laten zien dat we niet alleen verzekeren, maar ook bijdragen aan momenten die het leven mooier maken.”

Schuren en uitdagen leidt juist tot gesprek. Daar zit de kracht van sponsoring en reclame.

Mariëlle Krouwel, CMO NN Group

Hebben jullie met de omarming van de NN Dam tot Damloop dat gevoel proberen te kopiëren naar 020?

“Met de NN Dam tot Damloop wilden we een toegankelijke aanvulling creëren op de NN Marathon Rotterdam. Waar Rotterdam bekendstaat om de ambitie en energie van een marathonweekend, draait de NN Dam tot Damloop meer om plezier en laagdrempeligheid. Het parcours is overzichtelijk, met afstanden van 8 en 15 kilometer (5 en 10 Engelse Mijl), en de sfeer is feestelijk met een festivalachtige sfeer bij de finish in Zaandam. Deze evenementen vullen elkaar prachtig aan en maken hardlopen toegankelijk voor zowel beginnende als gevorderde lopers. Door op verschillende locaties in Nederland actief te zijn, bieden we meer mensen de kans om mee te doen en te ervaren wat hardlopen zo bijzonder maakt.”

Zou je andere hardloopevenementen willen toevoegen aan jullie portfolio?

“Uitbreiding zou fantastisch zijn, maar dit moet passen binnen ons portfolio, budget en beschikbare capaciteit. En dat is nu niet aan de orde. Ons uitgangspunt is: evenementen die draaien om ‘fit, fun en festival’. Inspiratie daarvoor haal ik ook uit onze internationale projecten, zoals de Nationale-Nederlanden San Silvestre Vallecana in Madrid, een geweldige oudejaarsrun met een feestelijke vibe. Maar we kiezen er bewust voor om te focussen: liever een paar evenementen die we écht goed doen en uitbouwen, dan versnippering. Dat is mijn filosofie: minder is meer.”

Wat is de status van de Running Coach-app, jullie samenwerking met de Atletiekunie?

“De Running Coach-app heeft zijn waarde bewezen. Het is bedoeld om beginnende lopers te motiveren en door te laten zetten, met behulp van praktische tips en ondersteuning. Uiteindelijk hebben we besloten de app terug te leggen bij de Atletiekunie. Hoewel we de ontwikkeling samen zijn gestart, ligt onze expertise meer bij het organiseren en ondersteunen van evenementen dan bij technische innovaties zoals chatbots. De Atletiekunie kan de app nu verder uitbouwen en optimaal inzetten. We zijn trots dat we hieraan hebben kunnen bijdragen.”

Wat is de status van het NN Running Team?

“Het NN Running Team blijft een unieke en innovatieve toevoeging aan de hardloopwereld. Zeker als je het vergelijkt met wielrennen, waar veel meer teams actief zijn. Het NN Running Team boekt wereldwijd succes, met atleten als Eliud Kipchoge en Abdi Nageeye, die niet alleen sportieve prestaties leveren, maar ook de zichtbaarheid en daarmee populariteit van de sport vergroten. Het vormt een belangrijk onderdeel van onze internationale strategie, met focus op markten zoals Slowakije, Tsjechië, Polen, Hongarije en Spanje. Succesverhalen zoals de recente overwinning van Abdi Nageeye in New York laten zien hoe het NN Running Team hardlopers inspireert en ondersteunt, wereldwijd én lokaal. We zijn trots dat we hieraan kunnen bijdragen en hardlopen toegankelijker en zichtbaarder maken.”

Gaan jullie de samenwerking verlengen?

“De samenwerking met het NN Running Team loopt tot eind 2025, net als al onze hardlooppartnerships. Komend jaar evalueren we samen waar we nu staan, hoe we verder willen en welke invulling daarbij past. Hardlopen staat voor ons niet ter discussie; het is een kernonderdeel van onze merk- en marketingstrategie. Deze gesprekken bieden vooral een kans om onze partnership-portfolio’s te versterken op een manier die aansluit bij de huidige tijd en behoeften.”

Het hoogtepunt op de Sponsorship Mastery Summit in oktober 2024 in Chicago waren de bijdragen van de Australische Kim Schildum-Reid. Zij gaf aan dat wij het in Europa eigenlijk bovengemiddeld goed doen. Hoe goed doen wij het in Nederland?

“In Nederland doen we het qua sponsoring bovengemiddeld goed, maar op onze eigen manier: bescheiden, strategisch en gericht op resultaat. Evenementen zoals de Heineken Dutch Grand Prix en Vrienden van Amstel Live laten zien dat we groots kunnen uitpakken met indrukwekkende beleving en betrokkenheid. Tegelijkertijd ligt onze kracht vaak in slimme, doelgerichte initiatieven die merk- en bedrijfsdoelen versterken. Waar de VS focust op glamour en enorme budgetten, zetten wij sponsoring in als een strategisch marketinginstrument. Toch missen we soms zichtbaarheid. Veel van onze sterke cases blijven binnen de landsgrenzen en worden niet internationaal gedeeld. Dat is zonde, want onze kwaliteit verdient een breder podium.”

Wat zijn de best practices van 2024?

“Uit onze eigen portefeuille #mygirlwithapearl van het Mauritshuis, waarbij wereldwijd mensen werden geïnspireerd hun eigen versie van ‘Meisje met de parel’ te maken. Met beperkte middelen en een sterk idee kreeg het project internationale aandacht, waaronder via in de New York Times. Een andere indrukwekkende case is de Formule 1, waar Heineken 0.0 strategisch koppelt aan verantwoordelijke consumptie en veiligheid. Het merk slaagt erin om met een slimme combinatie van strategie en creativiteit wereldwijde impact te maken. Mijn favoriet van 2024 is toch wel Louis Vuitton, dat opviel tijdens de Olympische Spelen in Parijs. Het merk wist onverwacht te schitteren in de sportwereld met branding zoals de koffers voor de medailles en de fakkel, wat bewijst dat sponsoring verrassend en effectief kan zijn. Wat deze voorbeelden gemeen hebben, is dat ze laten zien hoe sponsoring méér is dan ‘goed doen’. Het levert een krachtige return on investment op, iets wat in Nederland nog te weinig wordt erkend. Ik zou graag zien dat we meer cases belonen met prijzen. Waarom is er geen Effie voor sponsorcases? Want de impact op merk- en bedrijfsdoelen is vaak indrukwekkend. Sponsoring is serieuze business, en een goede ROI bewijst dat keer op keer.”

Je bent voorzitter van de vakjury ‘Talent van het jaar’ bij de SponsorRingen. Afgelopen jaar won Tijn Kool van de KNVB. Hebben we genoeg talent in Nederland?

“Er is meer dan genoeg talent in Nederland! Vorig jaar bij de verkiezing zagen we vijf finalisten met indrukwekkende prestaties in het sponsordomein maar relatief onbekend in ons vakgebied. Dit laat zien dat we meer aandacht moeten geven aan jonge talenten, want zij brengen een frisse blik op merken, cases en sponsoring. De verkiezing is niet alleen een mooie erkenning, maar ook een kans om de volgende generatie professionals zichtbaar te maken. Het was enorm leerzaam om te zien hoe zij anders naar het vak kijken en werken. Dit soort initiatieven helpt ons als branche vooruit, omdat we niet alleen prestaties vieren, maar ook investeren in de toekomst van ons vakgebied.”

Sponsoring is serieuze business en een goede ROI bewijst dat keer op keer

Mariëlle Krouwel, CMO NN Group

Wat valt je op in die nieuwe generatie?

“Hun open blik en onbevangenheid. Ze zijn uitgesproken, minder formeel en volledig gewend aan technologie als vanzelfsprekend onderdeel van hun leven. Dat geeft hun veel kracht, maar ik maak me soms zorgen of deze vanzelfsprekendheid hen niet wat gemakzuchtig maakt. Alles is binnen handbereik, en daardoor lijken de vaardigheden om écht door te zetten, te puzzelen en oplossingen te zoeken soms minder ontwikkeld. Sommige jonge professionals hebben die ‘let me take care of that’-mentaliteit niet waar Barack Obama het over had: trek het probleem naar je toe en fix het!”

Hoe zullen we het gesprek samenvatten?

“Hoewel we mooie stappen zetten in sponsoring, is het vak in Nederland nog te vaak een ondergeschoven kindje. We hebben de strategische degelijkheid, maar missen soms de mogelijkheid om dit op zo een groot podium te doen. De grootste uitdaging ligt in focus: durven kiezen en een scherp, samenhangend portfolio neerzetten dat naadloos aansluit bij het merk. Veel sponsoring in Nederland blijft te kleinschalig en versnipperd. Het resultaat is dat we nog te weinig écht jaloersmakende cases zien, de soort die je zelf had willen maken en die breed besproken worden. Hetzelfde geldt voor reclamecampagnes. De afgelopen jaren zagen we memorabele Kerstcampagnes, zoals die van John Lewis en Plus. Maar vorige maand miste ik dat wauw-gevoel. Mogelijk speelt de huidige economische situatie hierin mee, maar we mogen niet vergeten dat het schuren en uitdagen juist tot gesprek leidt. Daar zit de kracht van sponsoring en reclame.”