Missie H2 zoekt een projectmanager in een rolstoel

Dat is de gedurfde campagne van de TeamNL-sponsor tijdens de Paralympische Spelen. Het gaat om een multimediale campagne waarin aandacht wordt gevraagd voor een inclusieve arbeidsmarkt.

De campagne bestaat uit een paginagrote advertentie in het FD, een digitale campagne op LinkedIn en YouTube en op het FD Media netwerk én een evenement in het Paralympische TeamNL Huis te Parijs met een groep van 100 betrokkenen: van VNO-NCW, MKB Nederland, het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en het Ministerie van VWS tot UWV, NOC*NSF, HandicapNL en Fonds Gehandicaptensport. Daar werd een Actieverklaring ondertekend en aangeboden aan Staatssecretaris Nobel van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Het doel van Missie H2 is om in 2030 gezamenlijk Nederland tot hét Waterstofland te maken. Daarvoor is samenwerking, lef en menskracht nodig. Dat laatste vormt mogelijk een belemmering voor het behalen van de ambitieuze doelen; de komende jaren zijn nog veel meer vakmensen nodig. Tegelijkertijd is er een groot onbenut potentieel van talent onder mensen met een arbeidsbeperking. Daarom slaan Missie H2, NOC*NSF, VNO-NCW en MKB Nederland de handen ineen tijdens de Paralympische Spelen.

René van Hooren is manager impact & bestedingen bij HandicapNL, een organisatie die projecten organiseert en ondersteunt voor mensen met een beperking om zoveel als mogelijk uit het leven te halen. “Van de Nederlandse beroepsbevolking bedraagt de arbeidsparticipatie ongeveer 75-80%. Als je dat vergelijkt met de groep mensen in Nederland met een fysieke beperking die graag zou willen werken, dan bedraagt die participatie slechts 40%. Voor mensen met een verstandelijke beperking is dat zelfs maar 15%. Natuurlijk, er is een groep mensen voor wie werken niet mogelijk is, maar er is dus ook een grote groep die op dit moment geen kans krijgt.”

“Werk is belangrijk voor mensen met een handicap zelf én voor de samenleving”, vervolgt hij. “In Nederland leven we in een arbeidsbestel. Betaalde arbeid staat centraal in onze samenleving en zorgt voor structuur, ontwikkeling, inkomen en sociaal contact. Mensen willen graag een maatschappelijk bijdrage leveren. Bovendien weten we dat mensen zonder werk gemiddeld genomen ongezonder en eenzamer zijn. Dat heeft allerlei gevolgen voor hun welbevinden en gezondheid, wat leidt tot een groter beroep op kostbare zorg.” Bovendien staan bedrijven in diverse branches te springen om arbeidskrachten, zoals bij de ontwikkeling van verschillende waterstofprojecten in Nederland. “Het is ‘win-win’ en toch gebeurt het nog onvoldoende.”

Paralympische Spelen

Tijdens de Paralympische Spelen kijkt de wereld naar wat mensen met een beperking heel goed kunnen. We zien sprinters, zitvolleyballers, wheelers, zwemmers, zeilers en roeiers excelleren binnen hun expertise. Tot 8 september staat er een spotlight op deze toptalenten. Terwijl, wanneer de Spelen er niet zijn, we vooral kijken naar wat mensen met een beperking níét kunnen. “We kijken met een medische bril naar mensen met een beperking”, knikt Van Hooren. “Waar heeft iemand last van? Hoe kunnen we dat fixen? Daarbij vergeten we dat mensen ménsen zijn. We moeten ook met een sociale bril kijken. Wat is er nodig om mee te doen in de samenleving? Hoe kunnen werkgevers veranderen? En wat kan deze groep bijdragen?”

Medewerkers met een handicap in dienst nemen is wat mij betreft ‘het nieuwe normaal’

René van Hooren