KPN stopt na het komende seizoen als hoofdsponsor van de KNSB. Waarom was het sponsorship zo succesvol voor KPN? Mark Versteegen, directeur sponsoring bij KPN, vertelt over 10 jaar KPN als schaatsfan.
Waarom werd KPN in 2010 hoofdsponsor van de KNSB?
Mark Versteegen: “Tien jaar geleden was het verbeteren van de reputatie van KPN een belangrijke doelstelling van het bedrijf. Daarom investeerden we in het merk, in de producten en de diensten en in de betrokkenheid van KPN in de Nederlandse samenleving. De KNSB-sponsoring kwam vrij omdat AEGON het sponsorbudget wilde terugbrengen nadat men ook hoofdsponsor was geworden van Ajax. AEGON vroeg in eerste instantie of KPN subsponsor wilde worden. Baptiest Coopmans, toenmalig lid van de RvB van KPN, heeft toen gezegd dat hij alleen hoofdsponsor wilde zijn. Schaatsen was een sport waarin we exclusiviteit konden krijgen als hoofdsponsor van de bond en waar we als enige bedrijf in onze branche in dat typisch Nederlandse domein actief waren. Bovendien waren er op dat moment sinds een aantal jaren nieuwe grote talenten in het schaatsen zoals Sven Kramer en Ireen Wüst. Vanaf het eerste begin hebben we gekozen voor een combinatie van top- en breedtesport. Bovendien konden we met het schaatsen duizenden klanten uitnodigen, zowel consumenten als zakelijke relaties, om te komen genieten van de unieke sfeer in Thialf. Al die factoren zorgden ervoor dat schaatsen een succesvolle sport voor ons kon worden.”
De Coolste Baan was de definitieve doorbraak dat de sponsoring voor een bedrijf als KPN heel erg succesvol kan zijn
Hoe hebben jullie de sponsoring in die beginperiode aangewend?
“We hebben het eerste jaar flink geïnvesteerd in onze zichtbaarheid in de sport: dat de pakken klopten, dat de relatie met de schaatsers en de stakeholders goed was en dat de beleving rondom de sport werd versterkt met bijvoorbeeld de KPN Clubhuizen, een plek waar schaatsfans naast de wedstrijden op het ijs, zelf konden genieten van diverse schaatsgerelateerde activiteiten en entertainment. We hebben ook meteen in het digitale domein geïnvesteerd met het online platform schaatsen.nl. Dat heeft de KNSB samen met ons tot de bestbezochte schaatssite van Nederland gemaakt met 2 miljoen unieke bezoekers. En we hebben ook altijd in de hele breedte van de sport geïnvesteerd, zoals via de KPN Junior Schaatsclub en de lokale schaatsbaantjes met activiteiten voor kids onder leiding van Barbara de Loor. Het tweede jaar van de sponsoring was er veel natuurijs waar we mooi op konden inspelen en als KPN ‘de winter’ konden claimen. We introduceerden de typische en zeer relevante KPN smartphone handschoen waarvan we er de afgelopen jaren honderdduizenden hebben uitgedeeld.”
“Op het moment dat het sponsorship goed was neergezet was het cruciaal om dat goed te activeren. In het derde jaar zijn we de eerste echt brede ATL-publiekscampagne gaan voeren met de introductie van 4G. En toen kwam in 2014 de eerste editie van De Coolste Baan van Nederland. Het lukte om daar alle businessafdelingen van KPN in zowel de consumentenmarkt als de zakelijke markt enthousiast voor te krijgen. En ze wilden mee-investeren in activaties. We hebben toen zo’n 100.000 klanten ontvangen in het Olympisch Stadion om zelf te komen schaatsen in de periode van de Spelen in Sochi. Het was een groot avontuur dat door de hele KPN-organisatie werd gedragen. Voor mijn gevoel was dat de definitieve doorbraak dat de sponsoring van zo’n grote sport voor een bedrijf als KPN heel erg succesvol kan zijn doordat het zo optelde voor alle delen van de organisatie. Toen zag je ook dat de reputatiecijfers, die al aan het groeien waren, in een keer een flinke sprong maakten. Ook de NPS-score ging omhoog.”
Hoe lukte het om al de afdelingen mee te krijgen?
“We gingen de afdelingen niet langs om de hand op te houden, maar we konden heel goed aangeven wat het voor de verschillende afdelingen kon doen: voor retail, voor de zakelijke markt, voor online, voor social, voor HR, noem maar op. We hadden iets te bieden waar de hele organisatie zelf iets aan had. Dat konden we doen omdat we vanaf het eerste moment hebben gemeten wat de sponsoring opleverde op verschillende onderdelen: op merkvoorkeur, merksympathie, NPS-score en reputatie etc. Daardoor konden we zeggen dat de schaatsfan eerder KPN overweegt of overstapt dan de niet-schaatsfan.”
“In eerste instantie hadden we een aantal key-beliefs in het bedrijf neergelegd waarom we sponsoren. Dat was om de sport verder te helpen ontwikkelen, de KNSB als sportbond in zijn kracht te zetten, de sport voor de lange termijn te ondersteunen en natuurlijk dat het voldoende moest opleveren voor de business en reputatie van KPN. Door het onderzoek merkte je dat het gedurende de sponsoring steeds meer ging om de business van KPN. Niet dat we de KNSB niet meer steunden, maar het belang en de doelstellingen van ons bedrijf en de activatiemogelijkheden die we met schaatsen hadden, werden steeds belangrijker. Wat ook logisch is. In de onderzoeken zie je dat in de winter de verschillen in merkoverweging en merkvoorkeur tussen schaatsfans en niet-schaatsfans groter worden. In de zomer vlakt dat weer wat af. Het blijft een echte wintersport waarbij je van oktober tot en maart het branche-exclusieve podium hebt. Maar gedurende de jaren was er altijd een stijgende lijn en zat je ieder jaar na de winter weer hoger dan het jaar ervoor.”
Wat vind je belangrijke zaken die jullie als sponsor aan de schaatssport zelf hebben bijgedragen?
“Naast de realisatie van het eerder genoemde digitale platform Schaatsen.nl zijn we op een gegeven moment heel specifiek het onderdeel team-pursuit (ploegenachtervolging) gaan ondersteunen. We waren als Nederland daar nooit heel succesvol in. We hebben als sponsor geïnvesteerd in zowel de coaching als de beloning om te zorgen dat we als beste schaatsland van de wereld ook in die discipline goud gingen winnen. Dat is vanaf dat moment bij vrijwel alle internationale wedstrijden gelukt. Het onderdeel was overigens voor ons een metafoor om ook binnen KPN de bedrijfsspirit en het teamwerk te promoten. Binnen een bedrijf is samen voor doelen gaan net zo belangrijk als op de ijsbaan.”
“Daarnaast is heel cruciaal geweest dat we met TIG Sports en de KNSB het shorttrack aan de hand hebben genomen waardoor die sport een enorme vlucht heeft gemaakt. Kijk naar de resultaten en de aandacht die deze spectaculaire discipline nu heeft. Als sponsor kun je dus echt het verschil in een sport maken.”
Als sponsor kun je echt het verschil in een sport maken
KPN heeft altijd zijn verschillende partnerships gecombineerd in de activatie.
“Dat hebben we altijd geprobeerd. Ik ben verantwoordelijk voor de driehoek sport, maatschappij en cultuur. De synergie zoeken tussen die drie onderdelen, waardoor het voor mensen nog herkenbaarder wordt wat wij doen, is ongelooflijk mooi om te doen. Of dat nu is om met ouderen naar het Rijksmuseum te gaan, met zieke kinderen naar Thialf of de ‘grootmeesters’ van het schaatsen en de kunst in het Rijksmuseum bij elkaar brengen. We hebben altijd en overal gezocht naar de verbinding met het doel de herkenning en de erkenning voor de sponsorships van KPN te vergroten. En dat is goed gelukt.”
“Dat we met onze cases afgelopen jaren veel prijzen hebben gewonnen is zeker ook vanwege de verrassende combinaties die we deden. We hebben steeds onze technologie en telecomoplossingen bij al onze partnerships toegepast, of dat nu de 'Klasgenoot' (een ICT set met beeldscherm en camera, red.) bij het KPN Mooiste Contact Fonds, de interactieve schaatsstoel met Sven Kramer of het digitaliseren van de collectie en het online toegankelijk maken van het historische Nederlandse erfgoed van het Rijksmuseum is. Het gaat altijd om de inzet van middelen, technologie en mensen. Dat maakt het bedrijf zo verbindend.”
Wat zijn voor jou de hoogtepunten?
“De eerste keer de Coolste Baan van Nederland was, omdat het zo spannend was om als corporate in zo’n onzeker project te stappen, zeker een van de hoogtepunten. Bij de tweede editie was er meer tijd en voorbereiding en waren er ook meer andere partners. Verder is het WK Shortrack in Ahoy’ een absoluut hoogtepunt. We hebben ook twee hele mooie natuurijswinters gehad. De eerste keer hebben we een 4G-commercial vanwege het natuurijs snel omgebouwd naar een schaatscommercial. En als vierde natuurlijk de beide Olympische Spelen van Sochi en PyeongChang met het enorme sportieve succes en al die medailles waaronder de eerste gouden shortttrack medaille van Suzanne Schulting. Dat is natuurlijk heel mooi om als sponsor te mogen meemaken. Door het schaatsen en de andere sponsorships is de bedrijfstrots onder medewerkers omhoog gegaan.”
Er lag een opdracht om goed naar onze sponsorportefeuille te kijken, want die was nogal uitgedijd de afgelopen jaren.
En ook dieptepunten?
“De mindere momenten zijn het gedoe in het begin tussen de merkenteams en de KNSB. Daar hadden we als hoofdsponsor eigenlijk weinig mee te maken, maar het ging over te weinig exposure voor de merkenteams, de hoogte van de licentiebijdragen en een KNSB die niet serieus werd genomen door de teams. Toen werden veel discussies via de media uitgespeeld en werd KPN daar ongevraagd in betrokken. De schaatsers wilden op een bepaald moment zelfs gaan staken en niet meer in de nationale (KPN) pakken rijden. De sfeer rondom het schaatsen is nu veel beter en partijen werken uitstekend samen. Wij hebben ons als hoofdsponsor altijd op de achtergrond gehouden en zijn niet prominent naar buiten gekomen met een standpunt in deze discussies. Dat is niet aan een hoofdsponsor om te doen. We hebben natuurlijk wel altijd tussen alle stakeholders in het schaatsen geopereerd en zijn met iedereen blijven praten, juist in het belang van de sport.”
Hebben jullie eerder overwogen om niet te verlengen?
“We hebben twee keer verlengd, in 2014 en 2018, en daarbij nooit getwijfeld of we wel of niet zouden doorgaan. De cijfers spraken immers steeds voor zich. De enorme visibility, de positieve reactie van de mensen, de mogelijkheden tot activatie. Alles was altijd positief.”
Waarom dan nu wel stoppen?
“Het is niet zo dat er van bovenaf is gezegd ‘je moet met schaatsen stoppen’. Binnen de nieuwe strategie van het bedrijf is wel besloten dat KPN de komende jaren 350 miljoen euro moet besparen. Daar moet het hele bedrijf aan bijdragen. Er lag daarnaast een opdracht om goed naar onze sponsorportefeuille te kijken, want die was nogal uitgedijd de afgelopen jaren. Door die grote portefeuille was er steeds minder ruimte op de marketing- en communicatiekalender om al de verschillende partnerships goed te activeren en goed onze boodschap over te brengen naar de klanten. Dat was bijvoorbeeld ook een van de redenen om te stoppen met TeamNL. Het gevaar is dat je met veel verschillende partnerships alles een beetje en veel minder goed doet. Uit ons onderzoek blijkt dat de effecten van onze sponsorships van voetbal (KPN is hoofdsponsor van de Eredivisie en partner van de KNVB, red.) de laatste jaren sneller stijgen dan schaatsen. Voetbal heeft voor KPN momenteel meer potentie, maar die halen we er nog niet maximaal uit. In de nieuwe strategie van het bedrijf ligt de focus op het zijn van het beste en meest veilige netwerk waarbij de landelijke uitrol van glasvezel, telecommunicatie en 5G centraal staan. We gaan binnen sponsoring meer dingen doen die daar bij passen. Dat betekent ook dat we afscheid nemen van een aantal sportsponsorships. Voetbal heeft niet de exclusiviteit van het schaatsen. Wij staan soms naast Ziggo in het stadion. Maar voetbal heeft door zijn grotere bereik en doelgroep en het grote aantal verenigingen en leden van de bond, een grotere potentie dan schaatsen. Dat was 10 jaar geleden misschien ook al wel, maar dat speelde voor ons toen minder omdat onze doelstellingen veel meer op het vlak van reputatie lagen en minder op marketing en sales. Nu liggen ze meer op de businessmogelijkheden. Onze reputatie is inmiddels op een all-time high. Mensen kijken nu anders naar KPN dan tien jaar geleden. Daar heeft het schaatsen, en onze andere sponsorships, mede voor gezorgd.”
Jullie hebben ook aan een eigen schaatsploeg gedacht?
“Vanaf het begin was KPN altijd de bekendste schaatssponsor. De laatste jaren zagen we dat Lotto en vooral Jumbo qua herkenbaarheid steeds meer naar ons toe groeiden. Een ploeg heeft met de rijders en rijdsters eigen helden, die een groot onderdeel uitmaken van de populariteit van de sport en de sponsor. Dat was een overweging voor KPN om een eigen ploeg te beginnen. De Lotto-Jumbo ploeg, en nu Jumbo-Visma, is natuurlijk heel zichtbaar, met veel grote successen. Dat heeft zeker meegespeeld in onze beslissing om na volgend seizoen het hoofdsponsorstokje over te geven. We groeien in het schaatsen momenteel minder in de vier variabelen merkvoorkeur, merksympathie, herkenbaarheid en NPS die we meten en kiezen daarom om meer te gaan focussen op onze voetbalsponsoring.”
Hoe gaan jullie de KNSB helpen in het vinden van een opvolger?
“Er is ons vaak dominantie verweten. We zijn de afgelopen jaren druk geweest om dat beeld te veranderen, juist om meer merken in de sport te halen voor de langere termijn. Zo hebben we bij de tweede Coolste Baan House of Sports geholpen om Jumbo als partner binnen te halen, juist ook omdat we elkaar aanvullen. De KNSB hebben we ook geholpen bij de komst van Daikin als tweede hoofdsponsor van de bond. We hebben dus al meerdere nieuwe partijen bij het schaatsen betrokken. We hebben samen met de KNSB een speelveld gecreëerd waarin potentiële partners nog net niet in een gespreid bedje, maar toch wel in een hele mooie, goed georganiseerde sport, met prachtige, vaak uitverkochte evenementen, veel zichtbaarheid, sportief succes in verschillende disciplines, kunnen stappen. Zeker als je het hebt over bedrijven die op zoek zijn naar naamsbekendheid en willen acteren in een hele positieve omgeving is het nu de gelegenheid om in het gat te duiken dat KPN straks achterlaat. Dit is een kans die een keer in de tien jaar voorbijkomt en het is dus niet gek dat de KNSB bij veel bedrijven aan tafel komt hiervoor. Wij ondersteunen ze daar ook bij. Ik verwacht zonder meer dat er een of twee nieuwe partners gaan komen. Dit is een propositie die bij bedrijven in de top drie van mogelijkheden zou moeten staan als je overweegt om in sportsponsoring te stappen. Ik denk dat de KNSB met beide modellen (één hoofdsponsor van 4 miljoen of drie gelijkwaardige hoofdpartners van ieder 2 miljoen red.) uit de voeten kan.”
En voor KPN is het na volgend jaar definitief geen schaatsen meer?
“Ja. We stappen helemaal uit schaatsen en kiezen er ook niet voor om subsponsor of sponsor van één discipline te worden. Dat zou potentiele merken er toch van kunnen weerhouden om sponsor te worden omdat de positie van KPN dan wellicht toch te overheersend blijft. We moeten echt helemaal afscheid nemen. Maar voorlopig bereiden we ons zelf voor op een fantastisch laatste seizoen waarin we KPN nog een keer kunnen profileren als sponsor en fan van heel schaatsend Nederland. We hebben daar veel zin in.”
Dit is een kans die een keer in de tien jaar voorbijkomt