Na meer dan tien jaar trouwe sponsoring heeft Glock, de Oostenrijkse wapenfabrikant en een van de belangrijkste sponsoren van de Nederlandse paardensport, besloten zich terug te trekken. Dit onverwachte besluit betekent een grote klap voor dressuurruiters Edward Gal (54) en Hans Peter Minderhoud (51), die hun toppaarden verliezen. De gevolgen reiken echter veel verder, met een diepe impact op de hele paardensportsector in Nederland.
“Dit is wel een hele schok,” reageert Laurens van Lieren, dressuurruiter en NOS-commentator. “Je zou bijna kunnen zeggen: de paarden gaan met pensioen en zij (Gal en Minderhoud) gaan met ruiterpensioen. Een aderlating.”
Hoewel er in de paardenwereld al geruchten gingen dat Glock het contract met de Olympische medaillewinnaars mogelijk niet zou verlengen, kwam de abruptheid van de beslissing voor velen onverwacht. Iris Boelhouwer, directeur topsport bij de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS), geeft aan dat ook de bond door het nieuws is overvallen. “We wisten dat er misschien een einde aan zat te komen, maar zo abrupt hadden we niet zien aankomen.”
Alle paarden die door Glock beschikbaar werden gesteld voor (inter)nationale wedstrijden, worden teruggehaald naar Oostenrijk. Het Glock Horse Performance Center (GHPC) in Oosterbeek, een hypermoderne manege nabij Arnhem, staat inmiddels te koop.
Het Oostenrijkse Glock Horse Performance Center heeft niet gereageerd op vragen en verwijst enkel naar een kort persbericht waarin bevestigd wordt dat het contract niet wordt verlengd. Ook Gal en Minderhoud hebben vooralsnog geen inhoudelijk commentaar gegeven.
“Het is een beetje een vreemde beslissing,” stelt Van Lieren. “Paardenkenners begrijpen hier niks van. Het is nogal wat. Een echte reden wordt niet gegeven.”
De gevolgen van het vertrek van Glock gaan verder dan de persoonlijke impact op Gal en Minderhoud. Het verlies van de sponsor raakt de bredere paardensport hard. “Het is al moeilijk zat om goede paarden te behouden in Nederland,” zegt dressuuramazone Dinja van Liere. “Er worden hier minder grote bedragen geïnvesteerd dan in pakweg Duitsland.”
Van Liere legt uit hoe afhankelijk ruiters zijn van sponsoren. “Paarden zijn heel veel geld waard. Er zijn een heleboel eigenaren die eieren voor hun geld kiezen en uiteindelijk liever hun paard voor veel geld verkopen. Je moet echt een liefhebber zijn en ook nog flink vermogend om een toppaard aan te houden voor de sport. Glock heeft fantastisch werk geleverd voor de Nederlandse paardensport.”
Het vertrek van Glock lijkt mogelijk verband te houden met het overlijden van oprichter Gaston Glock eind vorig jaar op 94-jarige leeftijd. “Vanaf de buitenkant denk je dan al snel aan zijn overlijden,” aldus Van Lieren. “Zijn weduwe, Kathrin Glock, bepaalt nu de koers.” Of er daadwerkelijk een directe link is, blijft speculatief.
Het is nogal wat. Een echte reden wordt niet gegeven
Voor Gal en Minderhoud is het verlies van de Glock-sponsoring niet alleen zakelijk, maar ook emotioneel zwaar. “Zij hebben hun levenswerk hierin gestopt,” zegt Van Liere. “Onwijs veel resultaten geboekt, altijd hele goede paarden opgeleid, waarmee ze een ontzettende band hebben opgebouwd. Het zal heel zwaar zijn om al die paarden weg te zien gaan.”
Van Lieren voegt toe: “Hans Peter Minderhoud sprak onlangs echt nog vol passie over zijn plannen in de paardensport. Over talentvolle paarden die eraan zaten te komen. Dat dit voor hem nu ineens ophoudt, is erg cru. Maar hij zal echt nog wel door willen gaan, denk ik. Edward Gal daarentegen reed de laatste jaren al minder wedstrijden. Ik ben heel benieuwd wat dit vertrek voor hem betekent.”
De KNHS zal nu op zoek moeten naar nieuwe sponsoren om de Nederlandse paardensport op niveau te houden. Zoals Boelhouwer aangeeft: “We hadden de hoop dat we een aantal paarden hadden kunnen overnemen, en met die paarden naar de Spelen van Los Angeles hadden kunnen gaan.” Het vertrek van Glock betekent een uitdagende periode waarin de toekomst van de sport in Nederland onzeker is.
Bron: NOS Sport