De Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) en Zorg van de Zaak Netwerk (een netwerkorganisatie van bedrijven op het gebied van bedrijfszorg, medische zorg, kraamzorg, leefstijl- en verslavingszorg) sluiten een meerjarige samenwerking af om dagelijks wandelen op de agenda te zetten binnen het bedrijfsleven.
Wandelen tijdens de werkdag is belangrijk voor het voorkomen van psychische overbelasting. Uit onderzoek door Markteffect onder ruim 1.100 respondenten blijkt dat 50% van de werkende Nederlanders wandelen zelfs als verplicht onderdeel wil van de werkdag. Veel gezondheidsklachten, zoals onder andere stress en burn-outklachten kunnen door wandelen voorkomen worden.
"Door de samenwerking met Zorg van de Zaak Netwerk zijn we de eerste sportbond die structureel samenwerkt met het bedrijfsleven vanuit de gezamenlijke en maatschappelijke ambitie structureel bij te dragen aan een gezonder, fitter en vitaler Nederland”, aldus Paul Sanders directeur-bestuurder KWBN. “Het is natuurlijk fantastisch als het lukt om deze laagdrempelige vrijetijdsbesteding ook een vaste plek te geven in de dag van werkend Nederland.”
Deze unieke samenwerking is tot stand gekomen onder begeleiding van sportmarketingbureau House of Sports. House of Sports begeleidt en adviseert de netwerkorganisatie Zorg van de Zaak Netwerk met al haar sportmarketing activiteiten.
Zorg van de Zaak Netwerk liet onderzoeken wat de mening is van medewerkers van verschillende bedrijven ten aanzien van wandelen tijdens het werk. De onderzoeksresultaten zijn voor Zorg van de Zaak Netwerk reden om werkgevers op te roepen van wandelen een vast onderdeel van de werkdag te maken.
Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst 84% van de werkenden weleens wandelt op een werkdag. De helft van de respondenten vindt zelfs dat wandelen een verplicht onderdeel van de werkdag zou moeten worden. Bijna driekwart van de ondervraagden wandelt wekelijks en 25% maakt dagelijks een wandeling. 60% van de werkenden geeft aan meer te zijn gaan wandelen door de coronacrisis. Bijna alle ondervraagden zijn ervan overtuigd dat wandelen goed is voor de lichamelijke gezondheid (87%) en het geestelijk welzijn (80%). Mensen die wandelen tijdens werk genieten van de buitenlucht en natuur (54%), terwijl ze daarbij het hoofd leegmaken en ontspannen.
Bas Tomassen, directievoorzitter Zorg van de Zaak Netwerk legt uit: “Mensen die gezond leven zijn over het algemeen meer tevreden met hun leven en functioneren beter. Alle reden dus om dat serieus te nemen met elkaar en dit ook als werkgevers te faciliteren en als zorgaanbieders te betrekken bij de behandeling en begeleiding van patiënten. Dat is een gezamenlijk belang. Juist door ons lichaam te gebruiken helpen we ons hoofd bij het verwerken van alle emoties, indrukken en zorgen. Dat is voor jong en oud belangrijk want in de hele levensloop zijn er tal van fysieke, psychische en emotionele uitdagingen die we het hoofd moeten bieden. Deze hobbels moeten we niet allemaal als ziekte labelen maar vooral leren hanteren. Onze vitaliteit helpt daarbij en maakt ons weerbaar en veerkrachtig."
Tomassen vervolgt: “We zien in deze tijd dat sociale isolatie het leven van iedereen heeft omgegooid. Werk en privé lopen voortdurend in elkaar over en dat leidt logischerwijs tot stress. Wandelen in de buitenlucht heeft een positief effect op de fysieke en mentale gesteldheid van werknemers. 30 minuten per dag is de beweegnorm. Bewegen is nog niet overal de norm tijdens een werkdag of in behandel- en begeleidingsactiviteiten. Het voorkomt onder andere stress en burn-out klachten en is herstelbevorderend na overbelasting. Samen met KWBN zetten wij hier dan ook hoog op in bij onze klanten en professionals”
Zorg van de Zaak Netwerk en KWBN introduceren vanaf 23 november de ‘Wandelen Werkt’-app. In deze app maken medewerkers in acht weken kennis met wandelen en hoe dit kan bijdragen aan een verbeterde fysieke en mentale gesteldheid. De app biedt artikelen, opdrachten, podcasts en video’s. Mediahuis, klant van Zorg van de Zaak Netwerk, start als eerste met deze wandelpilot. “Juist nu wil ik dat onze collega’s wandelen integreren als onderdeel van hun werkdag. We zijn door thuiswerken op onszelf aangewezen. Mediahuis vindt het belangrijk dat collega’s hun rust pakken tussen het werken door. Ik geloof dat wandelen kan bijdragen aan vitaliteit en daarmee voor elke collega succesvol kan zijn, ”, aldus Caroline Swanenberg directeur HR bij Mediahuis.
Zorg van de Zaak Netwerk doet zelf met 4000 werknemers ook mee aan de wandelpilot.
Op de foto: Caroline Swanenberg (Mediahuis), Paul Sanders (KWBN) en Bas Tomassen (Zorg van de Zaak Netwerk).