Het Nederlands Openluchtmuseum opent vanaf 21 september een straat met zes doorzonwoningen op het terrein van het museum, de Prinses Margrietstraat 2-12. De straat vertelt het verhaal van het wonen in Nederland van de jaren ‘60 tot nu.
Het Openluchtmuseum ontwikkelde op nummer 2 het 'Huis van Herinnering', te bezoeken met programma's voor ouderen met dementie en hun begeleiders. Op nummer 6 start de tentoonstelling 'Leven met Dementie'. Deze interactieve presentatie neemt de bezoeker mee in het dagelijks leven met dementie. In de overige drie woningen komen vanaf 21 september fototentoonstellingen over het typisch Nederlandse fenomeen doorzonwoning. Deze tentoonstellingen geven een blik op de spanning tussen uniformiteit én diversiteit van dit zeer herkenbare historische erfgoed. Want de doorzonwoningen lijken misschien op elkaar, de bewoners zeker niet
Het Nederlands Openluchtmuseum wil met het Huis van Herinnering en de tentoonstelling Leven met Dementie het welzijn van ouderen met dementie vergroten en het stigma rond dementie doorbreken door begrip voor hen te creëren. Het Huis van Herinnering (nummer 2) is alleen te bezoeken met een voorafgaande boeking via: https://www.openluchtmuseum.nl/huis-van-herinnering/op-de-koffie.
Na de Tweede Wereldoorlog waren materialen en arbeid om huizen te bouwen schaars. De zoons van Piet Guelen (PéGé) pionieerden met een nieuwe manier van bouwen, met veel hout. De onderdelen maakten ze prefab in hun fabriek in Wijchen en monteerden deze supersnel op bouwplaatsen door heel Nederland. De doorzonwoning: een groot raam aan de voor- én achterkant. Met de ruime woonkamer en drie slaapkamers was de woning heel geschikt voor een gezin. Bijna 1,4 miljoen doorzonwoningen zijn gebouwd door heel Nederland. In steden en dorpen, vooral tussen 1955 en 1975.
De bouw van het Huis van Herinnering is mede mogelijk gemaakt door de VriendenLoterij. De museale inrichting kwam tot stand met de steun van het Mondriaan Fonds, het Cultuurfonds en VSBfonds. De ontwikkeling van het reminiscentieprogramma wordt gefinancierd door het Fonds voor Cultuurparticipatie en Fonds Sluyterman van Loo. Huis van Herinnering wordt ondersteund door zorg- en welzijnsorganisaties Attent Zorg en Behandeling, DrieGasthuizenGroep, Pleyade en SWOA. Gemeente Arnhem en de Dullertsstichting maken bezoeken aan het Huis van Herinnering mede mogelijk.
De publiekspresentatie Leven met dementie is mede mogelijk gemaakt door Hoofdpartner VriendenLoterij, Kennispartner Alzheimer Nederland en Partner Eindhoven University of Technology.