Op 25 oktober komt de NTR met het langverwachte tweede seizoen van het succesvolle TV programma Project Rembrandt. ING maakt ook deze keer de zoektocht naar de beste amateur kunstschilder van Nederland mogelijk.
Het eerste seizoen van Project Rembrandt was begin 2019 een groot succes. ING ondersteunde het programma destijds in het kader van het Rembrandt-jaar en de 350ste sterfjaar van de schilder. Het Rijksmuseum presenteerde een aantal Rembrandt-tentoonstellingen en een jaar vol evenementen in het teken van de grote meester. ING is hoofdsponsor van het Rijksmuseum.
Ook dit keer zijn uit 30 nieuwe kandidaat-leerlingen 10 gepassioneerde talenten gekozen die zich in een half jaar tijd het oude ambacht van kunstschilder meester proberen te maken. Gecoacht door bevlogen docenten, kunstenares Iris Frederix en kunstenaar Tyas Leeuwerink, krijgen ze de kans hun talent in figuratieve kunst te ontdekken of verder te ontwikkelen. Tyas vervangt daarbij docent Jaap Godrie uit seizoen 1.
Iedere aflevering moeten de amateurschilders opdrachten uitvoeren, waarbij ze de grote meesters niet kopiëren en imiteren, maar hun werk erdoor laten inspireren en zo hun eigen stijl ontwikkelen. De opdrachten brengen de schildertalenten naar prachtige locaties in Nederland, waaronder Paleis het Loo en Paleis Soestdijk, en ontmoetingen met bijzondere figuren zoals Gerard Joling en Simone Kleinsma. De hierbij gemaakte werken worden beoordeeld door een vakkundige jury, bestaande uit Pieter Roelofs, hoofd Schilder- en Beeldhouwkunst bij het Rijksmuseum, en Lita Cabellut, kunstenares. Zij bepalen: wie gaat er door en wie valt er af?
De presentatie van Project Rembrandt is wederom in handen van Annechien Steenhuizen. Het programma zal vanaf 25 oktober uitgezonden worden door de NTR op NPO 1. Naast het programma op TV zijn er vanaf 18 oktober op de website van Project Rembrandt masterclasses te volgen, zodat ook de kijkers thuis zich (verder) kunnen bekwamen in de schilderkunst. In de loop van het programma zal er weer een thuiscompetitie georganiseerd worden, waarbij iedereen de mogelijkheid heeft zijn werk in te sturen.
Foto: Laura Oldenbroek/NTR