Het spel is op de wagen! Lang is er gesproken of en hoe buitenlandse online sportwedbedrijven in Nederland sponsorcontracten zouden aangaan. Sinds gisteren is het eerste contract een feit. Met een meer dan opzienbarende overeenkomst werd Unibet aangekondigd als hoofdsponsor van de KNWU. Eric Konings en Anne-Jaap Snijders, respectievelijk Public Affairs Manager en Hoofd West-Europa bij Unibet, lichten de overeenkomst verder toe.
‘Het spel is op de wagen’, zoals het in wielrentermen heet. Waarom kiest Unibet voor wielrennen en de KNWU? Eric Konings: "Wielrennen is een van de populairste sporten, en de KNWU had een voor ons interessante propositie. Daar hebben we elkaar in gevonden.” Anne-Jaap Snijders: "De doelgroep van wielrennen komt erg overeen met onze spelers.”
Jullie zoeken niet bewust de concurrentie op met Lotto en Staatsloterij die ook actief zijn in het wielrennen?
Snijders: "Nee. De propositie bood ons mooie kansen. Dat Lotto en Staatsloterij ook actief zijn in het wielrennen vinden wij alleen maar goed voor de wielersport. In alle sporten waar we actief zijn, zitten meerdere aanbieders op dit gebied. We zijn er wel bekend mee dat we niet exclusief in een sport zitten, zoals in de Premier League of bij de diverse darts toernooien.”
Wanneer is het contact ontstaan?
Konings: "We hebben elkaar in november 2015 voor het eerst gesproken en hebben vrij snel overeenstemming bereikt. Eigenlijk wilden we al rond oud en nieuw met de samenwerking naar buiten komen, maar we werden ingehaald door het amendement, waardoor we weer terug om de tafel moesten.”
Er is bewust gekozen om nu al, voor de feitelijke invoering van de Wet op de Kansspelen, de overeenkomst bekend te maken?
Konings: "De propositie die de KNWU voor ons had was erg aantrekkelijk, en we wilden deze kans met beide handen aangrijpen. Het politieke proces van regulering van online kansspelen laat zich ook zo moeilijk voorspellen dat je daar niet volledig je agenda door kunt laten bepalen. We hopen op snelle en duurzame regulering, zodat Unibet en KNWU beide optimaal kunnen profiteren van deze deal.”
Het is juist in het belang van de sport dat er meerdere inkomstenbronnen komen
De overeenkomst wordt door sommige partijen ook gezien als een drukmiddel op de besluitvorming, met name over de 29% kansspelbelasting. De KNWU zou zich laten gebruiken voor de lobby van Unibet!
Konings: "Zoals gezegd wilden we al naar buiten komen voordat het 29%-amendement bekend werd. De lobby-gedachte speelt niet mee. Ik lees wel verhalen dat het een aantasting zou zijn van de solidariteit in de Nederlandse sport. Wij begrijpen de reactie van De Lotto niet. Unibet ziet zichzelf niet als concurrent van de Lotto, wij bedienen hele andere spelers en markten. Het is juist in het belang van de sport dat er meerdere inkomstenbronnen komen. Unibet heeft vandaag laten zien dat wij daartoe bereid zijn. Wij pleiten daarbij wel voor een gelijk speelveld. De Lotto betaalt een effectieve kostendruk van 10%,terwijl wij straks 29% af moeten dragen. Dit is oneerlijk, en frustreert de mogelijkheden voor synergie tussen online kansspelindustrie en sportwereld.”
Wanneer de 29%gehandhaafd blijft is de overeenkomst van de baan?
Konings: "Nee, zeker niet. In het geval de 29% gehandhaafd blijft, worden we ook hoofdsponsor van de KNWU, alleen is dat voor één jaar, met een bedrag dat lager is dan nu is afgesproken. De deal van 7 miljoen in vier jaar is gebaseerd op het 20% tarief dat vorig jaar nog als meest waarschijnlijke tarief verwacht werd. Als het tarief 29% wordt zal het bedrag eerder richting 1 miljoen per jaar gaan. De KNWU heeft dan ook de mogelijkheid om met een andere hoofdsponsor in zee te gaan. Ook voor ons wordt het in dat geval natuurlijk minder interessant."
Welke rechten krijgen jullie terug van de KNWU?
Snijders: "We krijgen rechten voor alle onderdelen in het Nederlandse wielrennen, van BMX en baanwielrennen tot het NK Wielrennen. Daarnaast willen we natuurlijk graag via de KNWU in contact komen met de recreatieve wielrenners.”
Komt er voor de KNWU ook nog een soort kick-back fee als er meer gewed wordt op wielrennen?
Snijders: "We hebben samen met de KNWU afgesproken om niet op inhoudelijke details in het contract in te gaan.”
Hoe gaan jullie de sponsoring activeren?
Snijders: "We zetten in op de sportbeleving van de consument en dat zal in het wielrennen niet anders zijn. Hoe een en ander geactiveerd gaat worden is nu nog onderwerp van gesprek.”
Sowieso mogen jullie niet richting Nederlandse consument communiceren tot dat de wet is aangenomen en jullie een licentie hebben?
Konings: "Vandaar nu nog alleen de groene bolletjes op het shirt en de backdrop, hoewel een bolletjestrui in het wielrennen geen onbekend fenomeen is.”
Hoewel jer nog veel onbekend is hebben jullie wel meteen gekozen voor een periode van vier jaar?
Snijders: "Vier jaar is de Olympische cyclus. Wil een sponsorship goed renderen dat moet je een meerjarige samenwerking hebben. Bij beide partijen was het de wens om voor deze periode te gaan.”
We hebben ambitieuze plannen in Nederland!
Is deze overeenkomst voor jullie de eerste van meerdere sponsorships of blijft het bij deze hoofdsponsoring van de KNWU?
Konings: "We kijken zeker verder dan alleen de KNWU. Er is nog een aantal interessante proposities in de Nederlandse sport beschikbaar. Het hangt heel erg af van de markt en de context waarin we straks gaan opereren. Met een hoog belastingtarief zijn de mogelijkheden daarin duidelijk beperkter. Dat zet de Nederlandse sportwereld op achterstand.”
Snijders: "We hebben ambitieuze plannen in Nederland!”