Lotto-trekkingsmachine gaat naar Beeld & Geluid

Vijftig jaar nadat de Lotto-ballen voor de allereerste keer aan het rollen werden gebracht, gaat de iconische Lotto-trekkingsmachine binnenkort met pensioen. Na een halve eeuw trouwe dienst vindt op zaterdag 30 november - in het jaar waarin Lotto haar 50ste verjaardag viert - de allerlaatste trekking plaats en rollen de ballen één voor één nog een laatste keer door de welbekende koker. Dan breekt het moment aan dat de machine definitief afscheid neemt en in Beeld & Geluid een welverdiende oude dag tegemoet gaat. Het is namelijk tijd om het stokje over te geven aan een nieuwe machine, die op 7 december haar debuut beleeft.

De iconische Lotto-trekkingsmachine maakt bij veel Nederlanders dierbare herinneringen los. Zo kent de Lotto-trekking een rijke historie die onlosmakelijk is verbonden met onze vaderlandse tv-geschiedenis. Tijdens de allereerste Lotto-trekking - op zondag 1 september 1974 - werden de Lotto-ballen voor het eerst aan het rollen gebracht, waarna de machine tot op de dag van vandaag elke week trouw dienst heeft gedaan. Zo was het nooit nodig om de reservemachine - die in geval van nood klaarstaat - te gebruiken. De Lotto trekkingsmachine is slechts één keer - we schrijven de jaren negentig - kort uit de roulatie gehaald omdat er een nieuwe machine was aangekocht. Onder luid protest van tv-kijkend Nederland werd de geliefde machine echter vrijwel direct weer in gebruik genomen.

Alle ballen verzamelen!

In de jaren na de introductie van de Lotto zat Nederland massaal voor de buis om naar de balletjes te kijken die uit een koker rolden. “In talloze huiskamers werd het een sport om te raden welk nummer er als volgende uit zou rollen. Het begrip ‘reservegetal’ was geboren en de beroemde kreet ‘Alle ballen verzamelen!’ klonk elke zondagavond in miljoenen huiskamers”, vertelt Saskia Baartman, Business Director van Lotto. “Nu is het tijd om afscheid te nemen van onze trekkingsmachine, die na vijftig jaar trouwe dienst met welverdiend pensioen gaat. We vinden het ontzettend leuk dat de machine een tweede leven krijgt in de rijke mediacollectie van Beeld & Geluid en zo een tastbaar stukje TV-geschiedenis symboliseert.”

Onlosmakelijk verbonden aan de tv- en sportwereld

In de beginjaren was de Lotto-trekking onderdeel van Studio Sport, jaren later werden er complete spelshows rond de trekking gemaakt. De allereerste hoofdprijs van de Lotto was een half miljoen gulden. Het controleren van de getallen en de uitbetalingen vond toen nog helemaal handmatig plaats. In het allereerste begin rolden er 41 balletjes, terwijl er nu 45 Lotto-ballen door de machine rollen, waarmee deelnemers elke week kans maken op de Jackpot van minimaal 2,5 miljoen euro.

Ook na de live trekkingen rond Studio Sport blijft Lotto nauw verbonden met de sportwereld. Zo geeft Lotto, samen met de andere spellen van Nederlandse Loterij, een groot deel van haar opbrengst jaarlijks aan goede doelen en de Nederlandse sport. In 2023 werd maar liefst 52,6 miljoen euro afgedragen aan NOC*NSF. Door de jaren heen groeide Lotto uit tot een tv-fenomeen. Zo zat heel Nederland in de jaren tachtig aan de beeldbuis gekluisterd tijdens de Willem Ruis Lotto Show. Lotto groeide uit tot het populairste kansspel van Nederland: fietsen, auto’s en zelfs complete vakanties werden weggegeven. De Lotto Show werd later overgenomen door Ted de Braak als de 1-2-3 Lotto Show en vervolgens door Johnny Kraaijkamp jr. als MidLotto. Zo’n vijftien jaar later was de Lotto-trekking te bekijken tijdens het populaire programma Lotto Weekend Miljonairs, met Robert ten Brink en in de jaren die volgden, kwamen verschillende andere presentatoren voorbij. Op televisie is Lotto Kwis nu nog te zien bij SBS6 en kunnen deelnemers de Lotto-trekking, die elke zaterdag plaatsvindt, op YouTube terugkijken.

Elke week kans op de vaakst vallende Jackpot in Nederland

Vandaag de dag heeft Lotto de vaakst vallende Jackpot in Nederland. De allerhoogste die ooit viel, was op 16 oktober 2010. De gelukkige winnaar kon toen maar liefst 36 miljoen euro bruto op de bank-rekening bijschrijven.