Toyota is mobiliteitspartner van de Olympische en Paralympische Spelen. Vanuit die rol heeft de Japanse autofabrikant de eerste Yosh-e aan paralympisch kampioen handbiken en triatlon Jetze Plat overhandigd. De Yosh-e is een innovatief apparaat dat een handbewogen rolstoel transformeert in een geavanceerde elektrische rolstoel. Tijdens de Paralympische Spelen stelt Toyota de Yosh-e beschikbaar voor atleten en stafleden om zich in het paralympisch dorp makkelijk en snel voort te kunnen bewegen.
Toyota bundelde de krachten met het Oostenrijkse mobiliteitsbedrijf Klaxon om de Yosh-e te ontwikkelen. Door de Yosh-e aan de voorkant van een handbewogen rolstoel te bevestigen, verandert deze in een geavanceerde elektrische rolstoel die meer bewegingsvrijheid en snelheid biedt. De Yosh-e is compatibel met meer dan 80% van de mechanische rolstoelen en is uitgebreid getest op gebruiksvriendelijkheid door rolstoelgebruikers, waaronder atleten van de paralympische sportdelegaties. De naam Yosh-e is afgeleid van het Japanse 'Yoshi', wat 'laten we gaan!' betekent.
Jetze Plat, paralympische kampioen handbiken en triatlon, benadrukt het belang van innovatie en doorzettingsvermogen: "De eerste keer dat ik op mijn handbike zat, voelde ik een ongekende vrijheid. Datzelfde gevoel van innovatie en de wil om grenzen te verleggen zie ik terug in de Yosh-e. Dit apparaat zal mij helpen bij mijn herstel, tussen mijn trainingen en de dagelijkse mobiliteit tijdens de spelen in Parijs. Het onmogelijke mogelijk maken: iets waar we bij de Paralympische Spelen elke dag naar streven. Ik ben blij met de hulp van Yosh-e."
Gedurende de Paralympische Spelen zullen vijftig Yosh-e's via een app te reserveren zijn in het Paralympisch Dorp. Tijdens de openingsceremonie worden ruim 150 van de apparaten gebruikt door nationale paralympische comités, atleten en medewerkers. Om te zorgen voor een toegankelijk en inclusief event zet Toyota naast de Yosh-e ook verschillende andere mobiliteitsoplossingen in. Denk aan elektrische auto's en rolstoelbussen voor langere afstanden en innovatieve oplossingen voor kortere afstanden, zoals de Accessible People Mover (APM): een open voertuig met een ingebouwde rolstoelhelling en plek voor rolstoelgebruikers.
Met de technologische innovaties die in Parijs te zien zijn, toont Toyota aan huidige en toekomstige generaties zien dat het 'onmogelijke' door innovaties mogelijk gemaakt kan worden voor mensen met een fysieke beperking. Ook na de Spelen van 2024 blijft Toyota zich inzetten voor 'Mobility for All'.