&samhoud ondersteunt, in samenwerking met Het Nationale Opera & Ballet en Innovation:Lab, een bijzonder project waarin kunst en technologie worden samengebracht. De afgelopen weken is er intensief gewerkt aan de ontwikkeling van een door AI gegenereerd ballet. Een experiment waarin het samenspel tussen mens & AI wordt onderzocht. Een uitdaging waar momenteel veel organisaties voor staan.
Hoe kunnen machines menselijke expressie ontdekken, imiteren en aanvullen? En hoe kan AI een van de meest expressieve klassieke kunstvormen verrijken: ballet. Om dit te onderzoeken is &samhoud, in samenwerking met Het Nationale Ballet en Innovation:Lab, een bijzonder artistiek experiment gestart. De uitkomsten van dat onderzoek resulteren in de interactieve balletvoorstelling ‘Pulse’; een samenspel tussen kunstmatige intelligentie, bewegingstaal en gedrag ten opzichte van de nieuwe technologie.
De samenwerking tussen &samhoud, Innovation:Lab en Het Nationale Ballet voelt als vanzelfsprekend, mede door de gedeelde passie voor kunst, innovatie en creativiteit. Al eerder hebben &samhoud en Het Nationale Ballet samen grenzen verlegd met succesvolle projecten, waaronder de ontwikkeling van het eerste VR-ballet ter wereld.
In dit nieuwe grote project wordt onderzocht of AI een balletchoreografie kan genereren en hoe dit naar het podium te brengen. Het gaat hier niet alleen om de kunst een nieuwe dimensie te geven, ook wordt onderzocht wat de meerwaarde van AI kan zijn voor een choreograaf.
Zie hoe technologie en de mens met elkaar samenwerken, de vernieuwing omarmen en welke impact dat heeft op het artistieke proces en eigenaarschap van dat proces. Deze samenwerking is daarmee een unieke driehoeksverhouding waarin iedere partner zijn eigen middelen en expertise inbrengt om zo een optimaal resultaat te bewerkstelligen. AI is een hot topic, waar in organisaties veel over wordt gepraat. Toch slaagt op dit moment 80% van de AI implementaties niet.
Ingrid Smolders, CEO &samhoud: "Met dit experiment willen we niet alleen meer innovatie in de kunst stimuleren, maar ook de interactie tussen de mens en AI verkennen. In ons werk zien wij namelijk dat veel organisaties worstelen met het implementeren van AI in hun organisatie. Een echte doorbraak vraagt niet alleen om te kijken naar de technologische transformatie, maar juist naar houding en gedrag van leiders en medewerkers ten opzichte van AI."