Vandaag is in Scheveningen de Nieuwjaarsduik 2025 aangekondigd. Op Nieuwjaarsdag kun je op maar liefst 171 plaatsen in heel Nederland en daarbuiten het jaar fris beginnen met een sprong in het koude water, met de bekende oranje Unox-muts op. Dat is een record. Om aan alle locaties bekendheid te geven, lanceert de organisatie het langste ‘ezelsbruggetje’ ter wereld. Op 1 januari worden er ruim 72 duizend nieuwjaarsduikers verwacht, het hoogste aantal deelnemers ooit.
Sinds 1960 is de Nieuwjaarsduik uitgegroeid tot een fenomeen, waar je op 171 plaatsen wereldwijd aan mee kunt doen, waarvan 154 in Nederland. De bekendste nieuwjaarsduik is dan wel die in Scheveningen, maar mensen duiken overal: vanaf het strand, in plassen, meren en rivieren. Van Zeeland tot Groningen en Australië tot de Antillen.
”Nieuwjaarsduiken is alweer in populariteit gegroeid! Op 1 januari 2025 verwelkomen we onder andere Veenoord (Drenthe), Uithuizen (Groningen) en Rheden (Gelderland) als verse Nieuwjaarsduik-locaties. Met dit groeiende aantal, zochten we een manier om al die plaatsen te onthouden. Dankzij het allerlangste ezelsbruggetje ter wereld weet je precies waar je in Nederland de Nieuwjaarsduik kunt doen. Een soort TVTAS voor de Nieuwjaarsduik”, zegt Alex Schuttert, voorzitter van Stichting Nieuwjaarsduiken Nederland.
Op het strand van Scheveningen werd vanochtend onder stormachtige omstandigheden een spandoek uitgerold van 12 meter lang. Tientallen Nieuwjaarsduik-organisatoren uit het hele land hielpen hieraan mee. Op het doek staat het ezelsbruggetje van 171 letters: NIEUWJAARSPLONS ZEEZWANGBONS HOBBOL WOBBEL OH OH WACHT GGGLLLLLAD IAAAH BBBBBBBR DDDDDDDDDE C IS VVVVVVVVVVET KKKOUD NNN ZZZZOUT JAK BAH WWWWWWIL FF SSSSNERT MET WWWWWWWORST JAAAH HAP HHHHHHHHMMMMM. De beginletters van alle plaatsen waar je kunt meedoen aan de Nieuwjaarsduik op 1 januari.
“Op Nieuwjaarsdag het ijskoude water in springen, dat doen Nederlanders gewoon. Maar met z'n allen op hetzelfde moment door het hele land een frisse duik nemen, is echt wel heel bijzonder. En het leuke is, het kan op steeds meer plaatsen. Met je familie, buren of vrienden: iedereen is welkom. Je hebt het een paar minuten ijskoud, maar de Unox-muts op je hoofd helpt en daarna kun je opwarmen met een lekkere kom erwtensoep”, zegt Clara Kappen van Unox.
Alex Schuttert: “We lanceren de Nieuwjaarsduik elk jaar op een originele manier. In de coronajaren hadden we de Nieuwjaarsduik uit Blik, daarna -toen het weer kon- namen we ‘de langste aanloop ooit’, waarbij we enkele dagen van tevoren vanuit Winterswijk in estafettevorm naar Scheveningen liepen. 226 kilometer lang. En om het 25-jarig jubileum van de Unox Nieuwjaarsduik te vieren deelden we een erwtensoeptaart uit aan 25 Nieuwjaarsduikers met een bijzonder verhaal”. Het ezelsbruggetje kent de voorzitter inmiddels uit z’n hoofd: “Ik nodig iedereen uit om ‘m zonder te spieken op te zeggen. Dat is toch een leuke extra uitdaging?”.
De Nieuwjaarsduik in Scheveningen vindt voor het tweede jaar plaats ter hoogte van Museum Beelden aan Zee. Voor het Kurhaus, waar de Nieuwjaarsduik normaal altijd is, kan het nu niet doorgaan vanwege een meerjarige opknapbeurt van de Boulevard. De Haagse burgemeester Jan van Zanen: “Voor de Nieuwjaarsduik maken we in Den Haag tijd en ruimte. De Nieuwjaarsduik is voor onze stad inmiddels zo’n leuke traditie geworden, dat ik me Den Haag niet meer kan voorstellen zónder. En dat zal ook gelden voor veel van mijn ambtgenoten in andere dorpen en steden”.
De Nieuwjaarsduiktraditie vindt zijn oorsprong in 1960, toen een groepje vrienden onder leiding van de Haarlemmer Ok van Batenburg, besloot om op 1 januari de ijzige Noordzee te trotseren. Wat begon als een spontane actie, is uitgegroeid tot een jaarlijks fenomeen, waar tienduizenden mensen door het hele land aan deelnemen. Het oude jaar van je afspoelen en het nieuwe jaar fris induiken.
Ruim 25 jaar geleden besloot Unox de Nieuwjaarsduik te ondersteunen, onder andere met de bekende oranje mutsen, erwtensoep en support voor nieuwjaarsduikorganisatoren in het hele land. Sinds het begin van deze eeuw is de populariteit van de Nieuwjaarsduik enorm toegenomen. Daarmee ook het aantal plaatsen in Nederland waar je kunt nieuwjaarsduiken.