Op maandag 1 januari wordt op zo’n 160 plaatsen in Nederland de traditionele Unox Nieuwjaarsduik gehouden. Ter ere van de 25e editie trakteerde Unox op 25 erwtensoeptaarten.
De Haagse burgemeester Jan van Zanen kwam woensdagochtend een kijkje nemen op de nieuwe locatie van de nieuwjaarsduik in Scheveningen. Samen met de voorzitter van Stichting Nieuwjaarsduiken Nederland, Alex Schuttert, kondigde hij de Nieuwjaarsduik 2024 aan, en werd aan hem de allereerste erwtensoeptaart overhandigd. Een verrassing van Unox, die ‘De Duik’ al 25 jaar ondersteunt.
De Nieuwjaarsduik vindt zijn oorsprong in 1960, toen een groepje vrienden onder leiding van Ok van Batenburg besloot om op 1 januari de ijzige Noordzee te trotseren. Wat begon als een spontane actie, is uitgegroeid tot een jaarlijks evenement, waar tienduizenden mensen door het hele land aan deelnemen. Het ritueel van het oude jaar van je afspoelen en het nieuwe jaar fris induiken is iets waar velen elk jaar weer behoefte aan hebben. Dat gebeurt al 25 jaar met de inmiddels iconische oranje Unox-muts en een kop warme erwtensoep. Daarom worden 25 mensen, die een bijzondere band hebben met de Nieuwjaarsduik, komende weken in het (winter)zonnetje gezet.
Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag was woensdagochtend de eerste. Hij is gastheer van de grootste nieuwjaarsduik ter wereld. Van Zanen nam ‘met water in de mond’ de eerste erwtensoeptaart in ontvangst. “Dankzij de burgemeester en de stad Den Haag kunnen we elk jaar de Nieuwjaarsduik organiseren aan het strand van Scheveningen”, aldus Alex Schuttert.“
"Het is een eer om elk jaar weer gastheer te zijn van zo’n verbindend evenement”, zegt de burgervader. “De Nieuwjaarsduik hoort bij Scheveningen zoals de pier en het strand. Van harte hoop ik dat ook komende 1 januari weer heel veel mensen op een vrolijke en veilige manier zullen genieten van een frisse start van het nieuwe jaar. En in het vijfde jaar van mijn ambtstermijn hoop ik zelf ook mee te doen.”
“Bij de start van het nieuwe jaar is de oranje muts niet meer weg te denken. En de kop erwtensoep om je na de duik bij op te warmen ook niet. Wij zijn er best een beetje trots op dat de Nieuwjaarsduik in heel Nederland en zelfs daarbuiten zo groot is geworden. Het blijft een bijzonder moment als al die mensen op hetzelfde moment het water induiken. Dat willen we dan ook met al die mensen vieren”, zegt Liane Lens van Unox.
“We wilden voor deze jubileumeditie graag iets extra’s doen.”, vervolgt Liane Lens. “Zo kwamen we op het idee van de erwtensoeptaart. Iedereen die er van hoort kijkt verbaasd, maar daarna komt er altijd een glimlach. En het leuke is, het recept is heerlijk eenvoudig: bodem van bladerdeeg, erwtensoep, 2 eieren en een ui erdoor. De erwtensoep is zo gevuld, die kan prima als basis voor de taart gebruikt worden. En lekker dat ie is! Neem een hap van deze taart en je proeft de warmte en gezelligheid die de Nieuwjaarsduik zo kenmerken.”
Alex Schuttert: “In aanloop naar nieuwjaarsdag gaan we nóg 24 taarten uitreiken aan mensen met een bijzondere band met ‘De Duik’. Ben of ken jij iemand met een bijzondere herinnering aan de Nieuwjaarsduik? Is het een jaarlijks terugkerend familie-uitje? Deed je opa mee in 1960? Of vier je misschien een eigen duikjubileum? Deel je verhaal met ons via nieuwjaarsduik.nl vóór 16 december en maak kans op zo’n unieke erwtensoeptaart.”