BEAT Cycling spreekt zijn commitment uit voor duurzaamheid in het wielrennen via het BEAT the Waste project dat vandaag is gelanceerd. Ter gelegenheid van de start van het project maken de renners van BEAT een duurzaamheidstatement tijdens de wegwedstrijd van het NK Wielrennen op vrijdag 24 juni via een speciaal ontworpen tenue.
"De fiets is een onderdeel van de oplossing tegen klimaatverandering, maar de wielersport heeft nog steeds veel CO2-uitstoot", laat BEAT Cycling weten. "Een groot wagenpark reist achter het peloton aan, ditzelfde peloton vliegt dan weer de hele wereld over en enorme bergen met afval worden geproduceerd. BEAT is zich zeer bewust van de eigen impact op het milieu en klimaat. Daarom komt BEAT nu in actie."
BEAT is het BEAT the Waste project begonnen voor de lange termijn. De intentie van BEAT is niet om met één campagne het imago te vergroenen. BEAT wil ook niet het braafste jongetje van de klas te zijn. De hele klas, de professionele wielersport, moet voor dit vak gaan slagen. Het gaat er ook niet om dat we onze schade compenseren, maar dat we vooraf de juiste vragen stellen, creatieve oplossingen bedenken en de juiste keuzes maken. Kortom: geen bomen planten om de CO2-uitstoot te compenseren, maar structureel kiezen om minder uitstoot en minder afval te produceren.
Voor het statement tijdens het NK wielrennen is in samenwerking met Wasteboards een skateboard gemaakt van gebruikte bidons. Het design wat op dit skateboard is ontstaan, is uiteindelijk in samenwerking met AGU verwerkt in het speciale tenue. Dit tenue is dan weer gemaakt van gerecyclede materialen. Daarnaast zorgt JustBuyYourCar voor een elektrische ploegleiderswagen tijdens het NK. Het gelegenheidsshirt, dat ook te bestellen is voor leden van de club, zal dan weer bezorgd worden op een groene en duurzame manier door de fietskoeriers van Cycloon.
Geert Broekhuizen, oprichter van BEAT Cycling, is zeer enthousiast over dit project: "Het streven naar een duurzamere manier van professioneel wielrennen maakt onderdeel uit van de verdere ontwikkelingen van BEAT. Stap voor stap willen we met het BEAT The Waste project betere oplossingen vinden, en deze realiseren. Geen project van weken, maar van jaren."
Foto: Stephan de Goede/BEAT Cycling