ASML en Van Gogh Museum presenteren lesprogramma over kunst en wetenschap

Op 10 november 2020, de Internationale Dag van de Wetenschap, presenteren hightechbedrijf ASML en het Van Gogh Museum het lesprogramma Masterminds & Masterpieces, waarin wetenschap en kunst samenkomen.

Vincent van Goghs onderzoekende en verkennende houding was de sleutel tot zijn vakmanschap. Om deze nieuwsgierige houding ook bij leerlingen te stimuleren, worden scholieren uitgedaagd om net als Van Gogh te experimenteren met kleur en licht. De lessen, waarin leerlingen aan de slag gaan met uv-lampjes en fluorescerende inkt, worden gratis aangeboden op het onderwijsplatform van het Van Gogh Museum. Daarnaast stelt ASML pakketten met lesmateriaal beschikbaar voor een honderdtal scholen in de regio Amsterdam.

In Masterminds & Masterpieces leren basisschoolleerlingen in groep 7 en 8 en leerlingen in de onderbouw van het voortgezet onderwijs hoe kunst en techniek met elkaar zijn verbonden. Door zelf te experimenteren met uv-lampjes en fluorescerende inkt, ontdekken leerlingen welke geheimen er schuilgaan in een schilderij van Vincent van Gogh. Uv-straling speelt een belangrijke rol bij het onderzoek naar hoe Van Gogh zijn schilderijen maakte en in welke conditie ze verkeren. Deze kennis helpt het Van Gogh Museum de schilderijen in de collectie ook voor toekomstige generaties te bewaren.

De Nederlandstalige lessen zijn vanaf 10 november gratis beschikbaar op het onderwijsplatform van het Van Gogh Museum. ASML voorziet een honderdtal scholen in de regio Amsterdam van de benodigde materialen om de les te organiseren voor dertig kinderen. Deze scholen ontvangen een mailbericht van het Van Gogh Museum met uitleg hoe ze een pakket kunnen aanvragen. De verzending van het lesmateriaal wordt mogelijk gemaakt door DHL Express, partner van het Van Gogh Museum. Op het onderwijsplatform staat een verwijzing naar de juiste materialen en waar deze eenvoudig te verkrijgen zijn.

Partner in Science

In 2019 ging het Van Gogh Museum een langdurige samenwerking aan met de Nederlandse hightechmultinational ASML, waarin state-of-the-art-technologie en Van Goghs zoektocht naar licht en kleur centraal staan. Als Partner in Science doet ASML samen met het museum onderzoek naar methoden om het behoud van de wereldberoemde schilderijen van Vincent van Gogh te optimaliseren. Zo wordt onderzocht wat voor invloed licht heeft op de verf die Van Gogh gebruikte en hoe het Van Gogh Museum de tentoonstellingsomstandigheden kan optimaliseren om ervoor te zorgen dat nog vele generaties van Van Goghs werk kunnen genieten. De samenwerking tussen het Van Gogh Museum en ASML richt zich bovendien op het mogelijk maken van educatieve activiteiten die leerlingen laten ervaren hoe belangrijk wetenschap en techniek zijn voor kunst en cultuur.

Foto's: Jelle Draper